Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Морските хора за Черно море и спасителните действия

Снимка: Румен Сарандев
Необятната синева на морето, маранята на замъгления хоризонт, където вода и небе се сливат, уханието на водорасли, ситният пясък, който полепва по краката ти и не иска да се отмие са само малка част от притегателната му мощ. Морето дава много, но и много може да отнема, затова и към него трябва да се гледа с нужното уважение и с готовност на компромиси пред авторитета му на стихия.

Морето на север е приказка, която разказва увлекателно, тихо привлича и бурно се смее. Заставайки на високия бряг, очите ти не могат да обхванат красотата на морските дюни, на безкрайните северни плажове, на почти липсващите доказателства от цивилизацията. Затова и любителите на Северното Черноморие са хора, които щом ти заговорят, от устите им се лее разказ за любовта.

Морето за ветроходеца Васил Куртев е една красива и в същото време опасна стихия. През 2017 г. той посрещна 80-годишния си юбилей в Индийския океан по време на околосветското си плаване, продължило 645 дни и преодолени 26 000 мили. Мечтата на живота си Васил Куртев сбъдва с яхтата на брат си, наречена „Одесос“. Той е и четирикратен носител на Златния глобус „Кор Кароли“.


"Най-важното е да бъдеш упорит и да се съобразяваш със стихията на морето. Морето е една стихия, която привлича хората. Езерото е красиво, а морето е красиво и те плаши...Човек трябва да е винаги подготвен, когато влиза в морето", разказа за "Нощен Хоризонт" Васил Куртев.

През 2021 г. две събития по Северното Черноморие поставиха поредица от въпроси по отношение на морското спасяване. В края на месец септември в един и същи ден излезе новината, че мъж от Добрич, влязъл с кану в морето, е изчезнал. Малко по-късно стана ясно и че печално известният вече кораб Вера Су е заседнал в морето до скалистия бряг край местността „Яйлата“.

В спасителната операция на рибаря тогава се включиха много доброволци, сред които и водолазът Димитър Франгов. Роден в София, завършил Връзки с обществеността в Софийския университет, но от години живее със съпругата си и двете си прекрасни деца в Шабла.


Димитър Франгов е от онези хора, които можете да слушате с часове, защото говорейки за морето, той говори и за любовта. Но и според него човек никога не трябва да подхожда към морската стихия с наивност и с убеждението, че водата е само романтика, плясък на вълните и ухание на свобода.

"Всяко зло води със себе си мъдрост и е много важно да си направим изводите за безопасността, която трябва да ни съпровожда. Случаят показа пробойните в институциите, които отговарят за организацията и финансирането на морското спасяване като цяло", сподели пред "Нощен Хоризонт" Димитър Франгов.

"За протокола на дейстивие при спасителни операции в морето - дали той се изпълнява и дали е адекватен на новите условия, както и за експертността на хората, които работят в морското спасяване, допълни още Димитър Франгов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.