Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ГИТ откри 5 400 нарушения в сектор "Растениевъдство" за първите 5 месеца на годината

Снимка: БГНЕС

1 300 проверки и над 5 400 нарушения в сектор "Растениевъдство" е констатирала Главната инспекция по труда през първите 5 месеца на годината. Установените да работят без трудов договор са били 75. Заради началото на активния земеделски сезон инспекцията засилва контролната си дейност. 

От Инспекцията по труда напомнят, че работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лв., а нарушението е основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки. Заради спецификата на работа в растениевъдството, което налага наемане на много хора за кратко време, в Кодекса на труда има възможност за сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с продължителност от 1 ден. Така наречените “еднодневни договори” могат да се ползват за наемане на работници за обработка на насаждения, прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. От началото на годината, до момента, са предоставени почти 100 000 еднодневни договори на 758 земеделски стопани. Наетите с еднодневни договори запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.