Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Културните институти готови да затворят за седмица в знак на протест срещу недостатъчното финансиране

Христо Мутафчиев: Даваме срок на хората, които работят по бюджетите, да им светне червена лампичка

Културните индустрии внасят много сериозно перо в бюджета на държавата, а тя им се отплаща, като им отделя бюджет за работа 0,5%, заяви председателят на Съюза на артистите

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" в областта на културата, Съюзът на артистите в България и други съсловни организации заявиха готовност за протестна акция – една седмица без културни събития.

"До този момент субсидията, с която се финансираха сценични изкуства в областта театър, беше 3 лева. Тя беше абсолютно недостатъчна. След последното министерско постановление на предишното правителство, субсидията се увеличи. Не се увеличи в размера, който настоявахме – 7 лева, а в размер 4,50, което също е недостатъчно. В текста е записано – увеличава се до 4,50, но не по-малко от 3, което дава възможността на недобросъвестни министри, имащи зъб на директор на някой театър, грубо казано, да ги цака със субсидията. Министърът може да решава да накаже един или друг театър. На всичкото отгоре тази субсидия ще влезе на 1 октомври. Нашето желание беше да влезе от 1 април, със задна дата, за да може да се стабилизират културните институти."

Това коментира пред БНР председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. По думите му до 1 април които и да е театри, филхармонии, симфониети, опери да са били на плюс, със сигурност ще влязат в дефицит, което дава възможността на министъра на финансите за закрива определени сцени.

Мутафчиев е категоричен, че настояват новият Министерски съвет да увеличи субсидията за театър на 7 лева, респективно за всички други структури. Той нарече "обидно и унищожаващо цял един сектор" увеличаването на субсидията за музеите с 1,28 лв.

Ако ние не предприемем действия за протестно затваряне на театри, всички сценични изкуства, галерии, музеи, читалища, училища по изкуствата дори, те до октомври ще се самозакрият, така или иначе, предупреди председателят на Съюза на артистите.

"Ние даваме срок на хората, които работят по бюджетите, да им светне червена лампичка, че не може с лека ръка да лишават министерството първо от 37 милиона, които им отнемат от капиталови разходи, и отделно трябва да вложат 36 милиона поне за увеличения разходен стандарт на базата на последното министерско постановление, за да се спази това постановление."

Според НСИ приносът на културните индустрии в БВП на държавата за 2020 г. е бил 5,6%, за 2021-ва е 6%. Културните индустрии внасят много сериозно перо в бюджета на държавата, а тя им се отплаща, като им отделя бюджет за работа 0,5%, подчерта Христо Мутафчиев в предаването "Преди всички". По думите му около 60 на сто от тези 6% идват от извънстолични културни индустрии, а на този фон изнемогват, защото им липсва публика.

Чуйте повече по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.