Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Русе се проведе 16-ото състезание по "Русезнание"

Снимка: Община Русе

Тази седмица в Русе се проведе за 16-ти път състезание по "Русезнание". Това е единственото по рода си състезание по регионално знание.

Състезанието по "Русезнание" събра в една от залите на Екомузея с аквариум повече от 100 ученици от пети до единайсти клас на различни училища. Организатори на тази единствена по рода си надпревара са ВМРО-Русе, Народно читалище "Гоце Делчев 2009" и Регионалния музей.

Всичко започна преди време с предложението на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, който тогава бе общински съветник. Състезанието е в две категории, каза той и поясни, че едната част е есе, а другата - за презентация. 

"Всеки път е различно и всеки път е по-добре. Аз в момента виждам презентации, които са на високо ниво, със специфични теми. Сега децата си хващат конкретна тема и си я разработват като историци. Това беше идеята - всеки, който се занимава с този тип обучение, да подсили своето русенско самосъзнание, обичта си към града и да не си мисли да живее в друг град".

Обучението по "Русезнание" не е задължително. Просто ако някой от учениците има желание, то има и възможност. 

Савина и Александър / Снимка: Ася Пенчева
"Това е добър начин да разберем повече за историята на града ни и да покажем и на другите повече за нашия град", казва Александър Кондов - осмокласник от Английската гимназия.

По думите на Савина Илиева от същото училище, в миналото центърът на града е бил по-зелен и според нея е изглеждал по-добре. 

Победители в тазгодишното състезание са есетата на Калоян Петков от Училището за европейски езици и Виктория Шекерова от училище "Христо Ботев", както и презентациите на отборите от училищата "Ангел Кънчев" и "Христо Ботев".

За да се подготвят за този регионален турнир, тийнейджърите са били в Държавния архив, в Библиотеката, в Музея, в хранилищата са техните училища, разпитвали са, чели са, научили са, направили са по-голямо място в сърцето си за Русе. От нас зависи дали ще го изберат за дом на техните деца.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.