Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит ще има втори викариен епископ

Архимандрит Исаак
Снимка: Софийска митрополия

Досегашният архирейски наместник на Кюстендил архимандрит Исаак ще бъде ръкоположен в епископски сан и ще бъде назначен за втори викарий на Патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщава на сайта си Софийската митрополия. В Кюстендил Исаак дойде от Видинската митрополия. 

Светият Синод е взел решението си за хиротонията на архимандрит Исаак за Велбъждски епископ в пълен състав  на заседание, на което е разгледал  писмо на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Единодушното решение, след гласуването, е Високопреподобният архимандрит Исаак да бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Велбъждски на 10 юни в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София. След хиротонията епископ Исаак ще продължи своето служение като втори викарий на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, се казва в съобщението.

В Кюстендил се коментира дали дядо Исаак ще продължи да служи и като архирейски наместник на града, или ще бъде назначен нов наместник. Богослови казват, че новият Велбъждски епископ може да съчетава двете позиции - и архирейски наместник на Кюстендил, и втори викарий на Патриарха


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени