Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на архивите

Доц. Михаил Груев: Подялбата на документалния масив е изживяла времето си

Доц. Михаил Груев
Снимка: БГНЕС

Днес е Международният ден на архивите. Той се отбелязва от 2008 г. с цел да се обърне внимание на световната общественост върху значението на архивното наследство като ценно свидетелство за икономическите, политическите и социалните дела на човечеството. 

Денят е празник и за българските архиви, каза пред БНР доц. Михаил Груев - историк, преподавател по Съвременна българска история и етнология на етническите групи в Софийския университе "Св. Климент Охридски" и председател на Държавна агенция "Архиви". 

"На този ден всички архиви по света участват в т.нар. архивна седмица. Цялата седмица мина под знака на различни събития, които да отбележат създаването на международния съвет на архивите през 1948 г. с изложби, премиери на книги, документални сборници и т.н. - събития, които да покажат огромното богатство, което архивите по света съхраняват. В българските архиви практикуваме по същия начин". 

В предаването "Хоризонт до обед" доц. Груев подчерта, че архивите са публична институция, която е отворена за всеки гражданин. Институцията съдържа изключително важни документи, добави той.

Според него е намаляло използването на историята за тясно политически употреби

"По отношение на осветляването на цялата фактология и мащабността на процесите през т.нар. Възродителен процес се направи доста през последните години, а и десетилетия. От друга страна феноменът ДПС в последните години все по-малко се храни с историята. Би трябвало да бъде обяснен със съвременните процеси в българското общество, а и обстоятелството, че българските турци и мюсюлмани остават в периферията на интереса на останалите политически партии - това е значим фактор".

Подялбата на документалния масив е изживяла времето си, изказа мнение доц. Груев в коментар за Комисията по досиетата. Според него мястото на тази документация е в системата на държавните архиви. По думите му нищо не пречи институтите за национална памет да продължат да работят

"Считам, че още известно време - 5-10 години, има нужда тази дейност под някаква форма да продължи. Нищо не пречи чисто административно това да става под шапката на българските архиви".

Днес ще бъде открита голяма изложба, посветена на богатствата, които се пазят в централния държавен архив, посочи още председателят на агенцията и добави, че отбелязват и 30-годишнина от неговото пратическо превръщане в национален архив.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна