Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има системи за сигурност на помещенията за съхранение на оборудване и въоръжение за самолетите ф-16

Ф-16 Блок 70
Снимка: lockheedmartin.com

Парламентът одобри окончателно законопроект за изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70 по програмата FMS на САЩ на стойност над 7 милиона долара. За гласуваха 131 депутати - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, ИТН и двама депутати от БСП  против бяха 52 депутати - цялата парламентарна група на Възраждане и 15 депутати от БСП. По време на дебата остри критики отправиха депутатите от "Възраждане" и "БСП за България".

Договорът е на стойност 7 238 000 щатски долара и предвижда доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителните системи в съответствие с изискванията за сигурност на правителството на САЩ, както и услуги за управление. 

Предвиждат се и консултантски услуги за проектиране и изграждане на системи за сигурност и за други съоръжения за самолет ф-16 блок 70 в авиобаза “Граф Игнатиево”, където ще се съхранява класифицирано оборудване за самолета и използване на информация със секретен характер. 

Заплащането на дължимата сума ще се извършва за период до 5 години. Депутатът Николай Дренчев от "Възраждане”: 

“Както биха казали нашите задокеански партньори: “Купи или умри”. Ако ние не приемем това нещо, в момента няма да ни бъдат доставени самолети за милиарди, които ние вече сме поръчали и част от тях сме платили 100% авансово. Много странно, при положение, че вече сме експлоатирали ф-16 на българска територия, а дори и ф-35, как сме успели да го направим със сега съществуващите складове. 

Румен Гечев от БСП определи договора като “унизителен”: 

“По тези договори, които са сега - 7 милиона и нещо и 1,3 млрд. - въобще не е ясно как ще се промени цената в бъдеще. Тези хора, които предадоха националния интерес и подписаха тези договори, са закачили българския бюджет директно към Пентагона и Пентагонът ще иска такива цени, каквито той е счел за необходимо. Ние сме платили стоката ни я няма, ВВС се чудят какво да правят, а доставчикът, който не ни доставя нищо, иска още 7 милиона и нещо. Ми, приятен ден. Няма пари”. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени