Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструктори от седем държави представят Средновековието в крепостта "Царевец"

Снимка: Здравка Маслянкова

Реконструктори на исторически събития от седем държави представят в крепостта "Царевец" във Велико Търново ежедневието, изкуствата, кухнята и войнските умения на предците ни от средните векове и възкресяват легендата за „селския“ цар Ивайло.

Тази година фестивалът е посветен на славния и размирен XIII век и цар Ивайло и преминава под мотото „Селският цар – възшествието“, разказва историкът и директор на общинската дирекция „Култура“ Нелина Църова:   

„Фигурата на Ивайло е изключително значима, заради политическите промени, които настъпват по това време в българската държава. Това са едни бурни, превратни времена. Следата, която той оставя, до ден-днешен се помни“.  

Зад крепостните стени на Царевец кипят битки, лее се медовина, възраждат се стари занаяти. Има кулинарни състезания и много музика. Над 170 възстановчици на исторически събития от 7 държави връщат посетителите в Средновековието и царския период на столичния Търновград: 

„Зареждащо, даващо ти уроци от ежедневието“. „Това ме връща в едно време, когато не съм имала възможност да живея. Прави нещата по-истински“. Това е идеята, когато едно нещо се възстанови сега, то остава за бъдеще, за децата ни“. 

Средновековният фестивал се организира от сдружение „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна