Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 10 юни в с. Лозен

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Снимка: youth.redcross.bg

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ, организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен.

В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години, разпределени в 25 отбора.

Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде оценявана подготовката им по първа долекарска помощ, по общи знания за Движението на Червения кръст и Червения полумесец и по други важни и основни за организацията дейности.

Те ще демонстрират готовността и уменията си за реакция при бедствия, аварии и кризи, в т.ч. техники за транспортиране на пострадали и тяхното обгрижване. 

„Когато говорим за тема като първа помощ, ние сме свидетели на това, че децата от ранна детска възраст се интересуват. Нашите доброволци го виждат. Ходим в училищата в по-малки класове, в които изнасяме лекции“, каза пред БНР-Радио София Лора Фучеджиева, доброволец и зам.-председател на БМЧК.

Откритите пространства на тренировъчния център на БЧК ще се превърнат в  специализирани пунктове, на които състезатели, статисти, съдии и други подготвени специалисти реалистично ще пресъздадат реални ситуации, в които всеки може да попадне, и в които е изключително важно и полезно да бъдем добре подготвени.

Уменията на участниците ще бъдат оценявани от съдийска колегия с главен съдия д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени