Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заобикалянето на санкциите срещу Русия става престъпление в ЕС

Заобикалянето на санкциите срещу Русия става престъпление в ЕС, тъй като се криминализира със закон - до тази обща преговорна позиция стигнаха министрите на правосъдието на заседанието си в Люксембург. Според проектодирективата, заобикалянето им вече представлява нарушение на закона и за него ще се налагат глоби.

До този момент се провеждат 230 разследвания за такива заобикаляния, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. С новата директива ще се гарантира, че подобна постъпка ще има сериозни последствия в ЕС, подчерта той:

"Превръщането на заобикалянето на санкциите в европейско престъпление ще гарантира, че всеки, който се опита да го направи, ще бъде изправен пред едни и същи наказания в целия ЕС. А това ще ни позволи също така да конфискуваме замразени активи, когато е извършено такова престъпление. Ще гарантираме, че заобикалянето на санкциите не се отплаща", посочи Рейндерс.

Страните-членки ще трябва да променят националните си законодателства, така че утежняващите вината обстоятелства да бъдат вземани предвид при определяне на наказанието. Такива могат да бъдат заобикаляне на санкците в рамките на криминална организация или от държавен служител.

Страните от Общността трябва да гарантират сътрудничество и координация между правоприлагащи и съдебни власти.

Сътрудничеството по криминалните разследвания ще става и на европейско ниво - между страните членки, Комисията, Европол и Европейската прокуратура.

Очаква се директивата да влезе в сила до края на годината.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!