Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кърби: Русия е получила стотици ирански дронове за атаки срещу Украйна

Джон Кърби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом заяви в петък, че Русия изглежда задълбочава сътрудничеството си в областта на отбраната с Иран и е получила стотици атакуващи дронове-камикадзе, които използва, за да напада Украйна, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Позовавайки се на наскоро разсекретена информация, Белият дом каза, че дроновете или безпилотните летателни апарати (UAV) са били произведени в Иран, превозвани през Каспийско море и след това използвани от руските сили срещу Украйна.


"Русия използва ирански дронове, за да удари Киев и да тероризира украинското население, а военното партньорство между Русия и Иран изглежда се задълбочава“, посочи говорителя на Белия дом - Джон Кърби.

"Ние също сме загрижени, че Русия работи с Иран за производството на ирански безпилотни летателни апарати във вътрешността на Русия", каза той и добави, че САЩ разполагат с информация, че Русия получава материали от Иран, необходими за изграждането на завод за производство на дронове, който може да заработи напълно в началото на следващата година.

"Публикуваме сателитни изображения на планираното местоположение на този завод за производство на дронове в руската специална икономическа зона Алабуга“, посочи Кърби.


Подкрепата между Иран и Русия тече и в двете посоки, като Иран търси военно оборудване на стойност милиарди долари от Русия, включително хеликоптери и радари, каза още той.

"Русия предлага на Иран безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, включително в областта на ракетите, електрониката и противовъздушната отбрана", отбеляза Кърби:

"Това е пълномащабно отбранително партньорство, което е вредно за Украйна, за съседите на Иран и за международната общност. Ние продължаваме да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да разкрием и разрушим тези дейности, включително като споделяме това с обществеността – и ние сме готови да направим повече".

Кърби каза, че трансферите на дронове представляват нарушение на правилата на ООН и Съединените щати ще се стремят да държат двете страни отговорни.

"Ще продължим да налагаме санкции на участниците в прехвърлянето на иранско военно оборудване на Русия за използване в Украйна", подчерта Кърби.

Иранската и руската мисия в ООН не отговориха веднага на искане за коментар относно обвиненията на САЩ, посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна