Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският „Отбор на надеждата“ е част от програмата за финала на Шампионската лига

Отбор на надеждата
Снимка: Евелина Стоянова

Българският „Отбор на надеждата“ ще бъде представен в рамките на фен- фестивала, който УЕФА организира за финала на Шампионската лига по футбол между съставите на Манчестър Сити и Интер в Истанбул.

Събитието продължава от 8 до 11 юни на площад „Йеникапи“, като родният представител ще запише участие в последния ден от 17:00 часа българско време. Целта е нагледно да бъде демонстриран уличният футбол като инструмент за положителна социална промяна.

За Истанбул днес пътуват 8 от момчетата, които бяха селектирани в националния „Отбор на надеждата“, за да представят България на предстоящото световно първенство по футбол за бездомни хора в Сакраменто през първата половина на месец юли. Поканата към българския представител беше отправена от УЕФА чрез шотландската фондация „Homeless World Cup“, която държи правата за организирането на световните първенства за бездомни хора, които датират от 2003 година.

Като причина за включването на „Отбор на надеждата“ във фен фестивала за финала на Шампионска лига бяха изтъкнати близостта на страната ни до Истанбул и безспорните успехи в социален аспект, които проектът постига. Успеваемостта на социалното включване сред 64-те национални състезатели от тима през последните 12 години е 100%.

Финалът на Шампионската лига е тази вечер от 22.00 часа. За трофея ще спорят отборите на Манчестър Сити и Интер.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени