Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна, нападенията във Франция и протестите в Румъния белязаха седмицата

Водата от "Нова Каховка" е заляла големи райони от Херсонска област
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неизмеримо хуманитарно и екологично бедствие в новия епизод на войната на Русия срещу Украйна, взаимни обвинения между Киев и Москва за това, засилване на военните действия в Запорожка област, шокиращо нападение срещу малки деца във Франция, продължаваща учителска стачка в ротационно управлявана Румъния, въпреки обещанията за по-високи заплати и нова порция обвинения за експрезидента Доналд Тръмп - това са част от събитията белязали изминалата седмица.

БЕДСТВИЕТО В КАХОВКА

Катастрофа  - хуманитарна, екологична, но най-вече човешка. Година и четири месеца след началото си - войната на Русия срещу Украйна доведе до природно бедствие. В нощта на 5 срещу 6 юни беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка", намиращ  се в контролираната от Русия част на Херсонска област на източния бряг на река Днепър. Това предизвика голямо наводнение в поречието на Днепър и доведе до мащабно бедствие. Приливната вълна от водата на язовира с обем от 18 милиона кубични метра, заля десетки населени места по поречието на реката. Разрушената стена е висока 30 метра и дълга над 3 километра.

Още в първите часове започнаха спасителни операции и спешна евакуация на живеещите в засегнатите от бедствието райони. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за атаката срещу язовира и водноелектрическата централа.

Според западни военни експерти с взривяването на язовирната стена руските сили се опитват да попречат на украинската контраофанзива, която има за цел да си върне контрола над всички окупирани от Русия територии. Язовирът снабдява с вода и Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ

На фона на бедствието и спасителните операции - поредна седмица бе белязана от ожесточени военни действия. Според информацията двете страни се обстрелват с артилерия, а силите на Киев са в настъпление.

Ожесточени са боевете край южния украински град Орехов и на други места в Донецка и Запорожка област, където украинската армия се опитва да изтласка окупационните руски сили.

По-рано през седмицата министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи за неуспешна атака на украинската армия срещу руските позиции в Запорожка област. Той увери, че противникът е бил отблъснат, като е понесъл тежки загуби. В снощното си видеообръщение Володимир Зеленски съобщи, че е провел заседание с щаба на Върховното главнокомандване, на което са обсъдени отбранителните действия и постиженията на фронтовата линия, но не спомена възможна контраофанзива.

РУСИЯ ИЗПРАЩА ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БЕЛАРУС

Владимир Путин обяви, че в началото на юли Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. На неформална среща в Сочи с беларуския си колега Александър Лукашенко Владимир Путин заяви, че се очаква в началото на юли ще бъдат готови хранилищата за ядреното оръжие

От Сочи Путин обяви, че украинските въоръжени сили със сигурност са започнали очакваната контраофанзива, но че всеки опит за напредък е бил неуспешен и с цената на жертви.

РУСКАТА ОПОЗИЦИЯ

Над 1 млн. руснаци са били принудени да напуснат Русия от режима на Владимир Путин. Това съобщи директорът на Източна Европа и Централна Азия към Европейската служба за външна дейност Михаил Зибер провелата се през седмицата конференция на руската демократична опозиция в Европейския парламент в Брюксел. 

НАПАДЕНИЯТА ВАВ ФРАНЦИЯ

"Нацията е в шок". Това написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон, след като мъж нападна група малки деца на детска площадка във френския град Анси - малко алпийско градче, популярно с живописни гледки и спокойствие сред туристите. При нападението са били ранени четири деца на възраст между 2 и 3 години, както и един възрастен, който е с опасност за живота. Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманен заяви, че нападателят е около 30-годишен мъж. Той е задържан, мотивът му не е ясен.

През последните няколко месеца Франция беше шокирана от серия от инциденти с насилие, отбелязва Франс прес и припомня за случая на смъртоносно намушканата с нож медицинска сестра миналия месец в северния град Реймс, както и случаят с пиян шофьор, който уби трима полицаи.

ПРОТЕСТИ В РУМЪНИЯ

Трета седмица не стихват учителските протести в Румъния. В петък над 10 000 учители блокираха центъра на Букурещ с искане за достойно заплащане. Недоволството на учителите блокира образователния процес в страната, изнерви и притесни родители и постави под въпрос завършването на хиляди ученици и полаганате на важните за преминаване в следващия клас изпити на края на годината.

Стачката продължава въпреки договорката между синдикати и представители на правителството за увеличаване на заплащането. На поредния кръг преговори те се разбраха за началните учителски заплати да бъдат увеличени с 45% - или 600 леи повече, равняващи се на 240 лв. По тяхно искане учителите ще получават ежегодно и ваучери на стойност 1500 леи - 600 лв.  

ТРЪМП С ОБВИНЕНИЯ

Отвъд Океана - Доналд Тръмп се сдоби с нови обвинения. Те са 37 и се отнасят за периода след мандата му, включително за нерегламентирано съхранение на класифицирани документи и заговор. Експрезидентът този път може да лежи в затвора, но пък последните обвинения не възпрепятстват новата му кандидатура за Белия дом.

В обвинителния акт се казва, че Тръмп е показвал на свой познат документ на Пентагона, описан в акта като "план за атака" срещу друга страна. Друг документ от имението Мар-а-Лаго засяга подкрепата, която неназована страна оказва на терористи срещу американските интереси.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна