Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голям шанс за белошипата ветрушка в България

2
Снимка: Христина Филипова

В седмицата, в която отбелязахме Световният ден на околната среда и водите на 5 юни ще ви разкажем за една многогодишна инициатива, посветена на съхранението на биологичното разнообразие в България. Преди повече от 30 години най-старата природозащитна организация „Зелени Балкани“ у нас започва работа по проекта "По-голям шанс за белошипата ветрушка в България“.

Белошипата ветрушка е птица от семейство Соколови, която изчезва от територията на нашата страна в края на XX век.

Снимка:Христина Филипова

"Белошипата ветрушка е вид дребен сокол с дължина на тялото 29–32 cm и размах на крилата 58–72 cm. В полет изглежда елегантно, с остри крила, тясна опашка и бързи махове. Ноктите са светли, имат белезникав цвят. От този специфичен белег, произхожда и името на птицата „белонока“ или „белошипа“ ветрушка. А ветрушка се нарича заради характерното за тази птица зависване по време на лов. Тези малки соколчета пърхат срещу вятъра и се ветреят, когато причакват плячката си. Опашката им е дълга с широк черен контур в периферията", разказа за "Закуска на тревата" ветеринарният лекар д-р Руско Петров.

До средата на 19 век, Белошипата ветрушка е била широко разпространена в България. Птиците от този вид са обитавали скали и земни стени във вътрешността на страната, крайречни стари дървета; срещала се е също по сгради в населени места, намиращи се близо до открити пространства. Белошипата ветрушка гнезди в нашата страна през топлите месеци и подобно на щъркелите и славеите отлита на юг, където прекарва студените месеци.

Днес в резултат на инвазивното земеделие, пръскането на растителните култури с препарати и пестициди, изоставянето и превръщането на пасищата в обработваеми земи, намаляват хранителната база на белошипата ветрушка, а видът им се счита за „Критично застрашен“ и дори изчезнал, каза за БНР Владимир Пенчев от Зоопарк София, който отговаря за отглеждането и популацията на птиците.

Снимка:Христина Филипова

В миналото белошипата ветрушка е създавала многобройни ко лонии предимно в селища в южната част на страната. След 1985 г. гнезди предимно в Родопите, по долината на река Русенски Лом, Източен Балкан, Сакар планина.

Само преди няколко дни в Софийския зоопарк се излюпиха 3 ветрушки, като за тази година са общо 5 от общо 3 двойки, които „Зелени Балкани“ е предоставила на парка в резултат на установено партньорство между двете, започнало преди четири години.

Спасителният център на „Зелени Балкани“ вече е натрупал значителен опит в тяхното освобождаването и плавното им пускане в природата. Съвместно със столичния зоопарк са освободили над 20 малки белошипи ветрушки. Двете страни работят за опазването и на видовете египетски лешояд и забулени сови, поясни още Руси Петров.
От 2012 година на територията на България колонията на белошипите ветрушки се състои от 30 двойки, чиито местообитания се намират в района на Село Левка, Свиленградско и около 7-8 двойки в Спасителния център в Стара Загора.

Въпреки че процесът по възстановяване на изчезналите белошиши ветрушки вече е в ход, рисковете за този вид птици остават заради употребата на неблагонадеждни препарати по растителните култури, каза още ветеринарният лекар Руси Петров от Спасителният център за диви животни.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени