В книгата - "Food in a planetary emergency", определена като най - добра в света за бъдещето на храните, се прави преглед на настоящите хранителни системи и на необходимите трансформации, с които да се отговори на изменението на климата. Има една обща идея, че изборът ни на храни влияе върху околната среда, върху нашето здраве и върху здравето на планетата, поясниха д-р Дияна Богева и професор Дора Маринова в "Закуска на тревата".
Те са на мнение, че темата за прехраната е важна и на нея трябва да се обръща нужното внимание.
Прогнозите са, че човечеството го очаква продоволствена криза, поради нарастващото световно население и прекомерното използване на земята. А решението на проблема е в започването на производство на храна с използването на по-малко ресурси, смята д-р Богева.
Данни от изследванията на д-р Богева и професор Маринова показват, че независимо от голямото разнообразие на растителни видове, човечеството се храни само с 15 вида от тях, главно ориз, царевица и жито и други подобни, които допринасят за задоволяването на може би 90 % от хранителните нужди на населението на света.
За бъдещето на алтернативните храни д-р Богева и професор Маринова са категорични, че:
"Интересът ще бъде към традиционните храни, а какво ще е бъдещето на алтернативните времето ще покаже. Това са сравнително нов вид храни и повечето хора се отнасят с недоверие към тях, защото не е ясно как са произведени. Консуматорите имат право да задават въпроси, защото това е нещо, което влияе на нашето здраве и са неща, които ние не сме свикнали да използваме, казват д-р Дияна Копринкова – Богева и професор Дора Маринова, автори на книга за алтернативното и здравословно хранене."
Международния конкурс „Гурманд” (Gourmand Award) се провежда от 1995 г. С награди в него се отличават кулинарни издания и готварски книги, а така също научни публикации по проблеми на храната. Наградите имат слава на Оскари в гастрономията.
Диана Копринкова – Богева живее и работи в Сидни. Доктор по социален маркетинг на Университета Къртин в Австралия. Проф. Дора Маринова – експерт по устойчиво развитие и преподавател в Университет Къртън.Още по темата в звуковия файл.