Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български успех на наградите „Гурманд“ с книга за бъдещето на храните

2
Д-р Дияна Копринкова – Богева и проф. Дора Маринова
Снимка: Личен архив

Две българки, работещи и живеещи в Австралия получиха наградата „ Гурманд “ – за най-добрата книга в света, посветена на бъдещето на храните.

Д-р Дияна Копринкова – Богева и проф. Дора Маринова са отличени за научните си изследвания и публикации по проблемите с осигуряването на прехраната и съвременните предизвикателства пред този процес. Книгата е продължение на дългогодишната научна работа по темата за устойчивото развитие и консумацията на храна на д-р Богева и професор Маринова. Те проучват и нагласите на потребителите за избора им на по-здравословни и екологични продукти.

В книгата - "Food in a planetary emergency", определена като най - добра в света за бъдещето на храните, се прави преглед на настоящите хранителни системи и на необходимите трансформации, с които да се отговори на изменението на климата. Има една обща идея, че изборът ни на храни влияе върху околната среда, върху нашето здраве и върху здравето на планетата, поясниха д-р Дияна Богева и професор Дора Маринова в "Закуска на тревата".

Те са на мнение, че темата за прехраната е важна и на нея трябва да се обръща нужното внимание.

Прогнозите са, че човечеството го очаква продоволствена криза, поради нарастващото световно население и прекомерното използване на земята. А решението на проблема е в започването на производство на храна с използването на по-малко ресурси, смята д-р Богева.


Данни от изследванията на д-р Богева и професор Маринова показват, че независимо от голямото разнообразие на растителни видове, човечеството се храни само с 15 вида от тях, главно ориз, царевица и жито и други подобни, които допринасят за задоволяването на може би 90 % от хранителните нужди на населението на света.

За бъдещето на алтернативните храни д-р Богева и професор Маринова са категорични, че:

"Интересът ще бъде към традиционните храни, а какво ще е бъдещето на алтернативните времето ще покаже. Това са сравнително нов вид храни и повечето хора се отнасят с недоверие към тях, защото не е ясно как са произведени. Консуматорите имат право да задават въпроси, защото това е нещо, което влияе на нашето здраве и са неща, които ние не сме свикнали да използваме, казват д-р Дияна Копринкова – Богева и професор Дора Маринова, автори на книга за алтернативното и здравословно хранене."


Международния конкурс „Гурманд” (Gourmand Award) се провежда от 1995 г. С награди в него се отличават кулинарни издания и готварски книги, а така също научни публикации по проблеми на храната. Наградите имат слава на Оскари в гастрономията.

Диана Копринкова – Богева живее и работи в Сидни. Доктор по социален маркетинг на Университета Къртин в Австралия. Проф. Дора Маринова – експерт по устойчиво развитие и преподавател в Университет Къртън.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия