Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Богданов: Турция е водещ търговски партньор на България извън ЕС

Богдан Боганов, икономически министър
Снимка: Кети Тренчева

Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите инвеститори в страната ни. Над 7 милиарда евро е стокообменът между България и Турция за изминалата година, а само за първото тримесечие на настоящата преките инвестиции у нас са нараснали с 10 на сто.

Данните бяха съобщени при откриването на  Българо-турския бизнес форум в Банско, в който участват  над 150 представители на бизнеса от двете държави.

Форумът се фокусира върху партньорството между бизнеса, държавните и местни власти по най-актуалните теми за региона - сигурност, правилно насочени инвестиции и създаване на икономика с висока добавена стойност в региона на Балканите.

Бурхан Немутлу, председател на Българо-Турската индустриална и търговска камара, която  е домакин на форума, подчерта:

"Турция е един от приоритети за външнотърговски партньор на България. За 2023 г. стокообменът е рекорден и надминава 7,3 млрд. евро. За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ бележи ръст от над 30 на сто".

Успешното партньорство между двете съседни държави се крепи на четири основни стълба, заяви посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок:

"Енергетиката, търговските взаимоотношения, развитието на инвестициите между двете страни".

Гост на форума беше и министърът на икономиката и индустрията  Богдан Богданов, който беше категоричен, че подобни събития обясняват и резултатите в бизнес партньорствата между България и Турция:

"Инвестициите на турски компании в България надвишават вече 1 млрд. евро. Имаме над 2200 компании с турско участие в България или капитал. Искан да уверя бизнеса, че България е едно надеждно място, в което вие бихте могли да инвестирате".

Той посочи, че в рамките на вчерашния ден е провел и телефонен разговор с министъра на търговията на Република Турция Юмер Болат, като двамата са обсъдили активизиране на двустранните търговско-икономически отношения и какви мерки биха могли да се предприемат от правителството, за да се облекчи трафикът при преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.