Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62% от британците считат за правилно оттеглянето на Борис Джонсън от парламента

Борис Джонсън се оттегли от британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

62% от британците смятат, че Борис Джонсън е постъпил правилно, като се е оттеглил от парламента, а 65% от тях, че той умишлено е подвел Камарата на общините по скандала за "Партигейт".

Проучването на агенция YouGov бе проведено незабавно след снощното изявление на Борис Джонсън, че напуска депутатското си място, за да провери какво мислят британците за случващото се. Освен вече цитираните данни, друг интересен показател е, че 72% смятат, че вероятно Джонсън е извършил и други нарушения, свързани с Covid-19 и локдауните. Дори сред гласоподавателите на торите 49% смятат, че той е излъгал в парламента.

Джонсън обвини снощи Комисията по привилегиите, която води разследване за това дали е подвел парламента, че е пристрастна, че няма никакви доказателства и че единствената й цел е да го отстрани от парламента.

Интересно е, че досега не сме чули нищо от Даунинг стрийт или от семейството на Борис Джонсън, но както поясняват експертите, при положение, че все още не е излязъл официално доклада на комисията, едва ли ще има и официални изявления по въпроса, докато продължава разследването.

Комисията обяви снощи, че ще се събере в понеделник и докладът ще бъде публикуван своевременно. Сега, след оттеглянето на Джонсън в неговия избирателен район Uxbridge and South Ruislip, ще трябва да се проведат извънредни избори.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър заяви по този повод:

"Джонсън вярваше, че е над закона. Той се отнасяше към британската общественост с презрение, купонясвайки, докато нацията скърбеше. Сега лейбъристите имат възможност да постигнат историческа победа. Такава, която ще изпрати послание за това каква страна искаме да видим, където благоприличието и уважението в нашата политика имат значение".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна