Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швьонтек триумфира за трети път на "Ролан Гарос"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водачката в основната схема и в световната ранглиста по тенис при жените Ига Швьонтек (Полша) победи с доста трудности и обрати в мача чехкинята Каролина Мухова с 6:2, 5:7, 6:4 и триумфира с титлата на Откритото първенство на Франция. За нея това е трета титла на "Ролан Гарос" и общо четвърта в турнирите от "Шлема". Срещата започна страхотно за победителката, тъй като тя поведе с 6:2 и 3:0 във втория сет, но след това дойдоха силните минути на Мухова. 2 часа и 49 минути се проточи битката, която даде на зрителите много невероятни моменти от този спорт.

За Мухова до момента най-сериозното постижение в турнирите от "Големия шлем" беше полуфинал в Австралия през 2021-а година. Най-високото й постижение в световната ранглиста е 19-ото място от май 2021-а година, а в момента се намира на 43-ата позиция. Но днес тя трябва да бъде единствено горда от представянето си, защото в огромни периоди от мача демонстрира сериозна класа и прецизност в моментите под напрежение.

Швьонтек, която беше сочена за фаворитка от самото начало, спечели първия сет за 44 минути. А още при първото си подаване тя показа на какво ще разчита - атаки към слабите места на противничката, както и дълбоки форхенди. След като спечели първото си подаване, тя направи и пробив на 15 и веднага след това не даде и точка на Мухова при втория си сервис.

Едва в четвъртия гейм чехкинята показа силите си и не само спечели първото си подаване, но и опита да пробие. Но Швьонтек се измъкна, отразявайки точката за пробив, а до края мина четири пъти през 40:40, за да спечели за 4:1. Но Мухова беше набрала скорост и след това намали на 4:2, спасявайки на свой ред брейк-пойнт. В последния гейм обаче тя се срина с няколко грешки. Най-напред неточен бекхенд беше изстрелян в аут, а след това прати топката в мрежата. Така с втория си пробив в сета водачката в ранглистата комфортно спечели с 6:2.

Началото на втория сет се разви по абсолютно същия сценарий, макар че в неговия край 26-годишната чехкиня с една титла в кариерата си демонстрира невероятен характер, а и качества. Полякинята направи пробив за 2:0, като междувременно спечели и двата си сервиса и поведе с 3:0. Мухова спечели първото си подаване пак за 1:3, сякаш отново вдигайки скоростта след половината на сета. И веднага след това върна пробива и донякъде интригата в срещата, след като с форхенд по правата реализира първи брейк-бол от две възможности до момента. Последва спечелено подаване и равенство в геймовете 3:3.

След 4:4 с разменени подавания започна фестивал на пробивите и след три такива чехкинята водеше с 6:5. Истинска наслада тя предложи за зрителите в Париж в 12-ия гейм на втория сет, когато успя да се върне от 0:30. Тя направи най-напред ас, след това вкара нов сервис със скорост 180 км/ч. И в моментите, когато шансовете на Швьонтек за пробив бяха много големи, тя буквално уби ритъма на атаките й с прехвърлящи топки, за да се подготви за защита. Накрая отказа водачката в ранглистата на WTA с невероятна защита до мрежата и изравни сетовете. Швьонтек отрази два сет-пойнта, но накрая се предаде.

Силната серия на чехкинята продължи и в третия сет, възползвайки се от поредицата от грешки на водачката в ранглистата. Най-напред тя пробив на нула за 0:1, а след това Мухова го затвърди със сервис-гейм на нула, включително два поредни аса накрая - 0:2. Полякинята се върна след негативна серия от четири загубени гейма и намали на 1:2. Нови три размени на пробиви изпратиха мача на 4:4. В деветия гейм шампиноката се възползва от ново, сякаш минимално колебание на противничката си. И въпреки че имаше точка за пробив,  две грешки на ретур на Мухова донесоха успеха на полската тенисистка.

В последния гейм Мухова тръгна  много лошо - допусна две грешки и изоставаше вече с 0:30. Опита се да се върне, но класата на Швьонтек си каза думата и тя триумфира с трофея от Откритото първенство на Франция за трети път.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна