Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В сравнение с други страни от ЕС

Младежите в България по-малко се интересуват от политика и участие в обществения живот

Снимка: foundationece.eu

Проектът „Гласувай! (Make your vote)“ цели да повиши осведомеността за общите ценности на ЕС и да насърчи участието на граждани и млади хора в демократичния живот на Европа.

В рамките на проекта, ще се проведе граждански дебат, който цели да ангажира млади хора и граждани в еднодневна симулация и да ги срещне с експерти и представители на местните структури с цел обсъждане на важни теми и въпроси за младежта, политиките на ЕС и бъдещето на Европейския проект.

„Проектът е насочен предимно към изборите за Европарламента през 2024 година“, обясни пред БНР-Радио София Мария Рачинска от Фондация за предприемачество, култура и образование.

Целта на гражданския дебат е да се увери младежта, че нейното мнение е важно и има значение, както и да спомогне за ефективното ѝ участие в обществения живот на Европа.

В сравнение с други европейски страни, у нас младите хора по-малко се интересуват от политика, допълни Рачинска. Тя отбеляза, че трябва да има повече образователни и други инициативи, с които младежите да бъдат привлечени и заинтересовани по тези теми.

Проектът се реализира чрез консорциум от 7 граждански организации от България, Белгия, Хърватия, Гърция, Италия, Полша и Испания и ще продължи до края на май 2024 г.

На 21 септември т.г. в Дома на Европа в София предстои граждански дебат по проекта, за който можете да се запишете предварително.

Чуйте разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени