Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвелина Славкова: Президентът не би рискувал да "участва" на местните избори!

| Интервю
Евелина Славкова
Снимка: БГНЕС

"Имаме два политически живота – това, което се случва в парламента, и от друга страна – другият политически живот, свързан с това, което прави правителството като действия."

Това мнение изрази пред БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

"Тази сглобка, по какъвто и да е начин, функционира към този момент", заяви тя. По думите ѝ обаче около бюджета и в зависимост от ситуацията около местните избори нещата може да изглеждат по друг начин.

Важно е за сглобката да започне да изглежда приемлива и все по-работеща, за да са си заслужавали поетите негативи, смята социологът.

Не бива да забравяме и местните избори – партиите и техни основни говорители и лидери ще критикуват от своята камбанария и всеки ще има своя разказ за пред електората, допълни Славкова.

"Разговорът за местните избори тепърва започва от лидерите и говорителите на политическите партии. Тогава ще навлезем още повече в етап на критикуване и разграничаване – "ние наистина не сме коалиция". Местните избори са ключови за това с каква карта на България ще осъмнем."

Централизирано партийно строителство или опити в тази посока от страна на президента няма да видим на тези местни избори, прогнозира Евелина Славкова. Според нея, ако президентът издигне или легитимира близки до него лица, това по-скоро може да има негативи за него.

"Това само ще доведе до пасиви. По-скоро не би рискувал в този контекст да участва на местните избори."

"Баланс от днешна гледна точка ми е много трудно да видя. Президентът се върна традиционно в президентството, в традиционната си роля – остри критики и конфликти. Той се върна в тази си реторика и не смятам, че ще излезе от нея. Ситуацията с Конституцията със сигурност ще изостри още повече отношенията. Няма да има помирение", коментира Славкова в предаването "Преди всички" относно напрежението между правителството и президента.  

Запитана за ежемесечната виртуална среща на премиера с гражданите Славкова отбеляза като положително това, "че изобщо има такъв формат и се дават отговори на въпроси, било контролирани, или не".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени