Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Виолета Йотова: Калориите в една бисквитка са колкото във филия и половина хляб

Проф. Виолета Йотова
Снимка: Д. Дончева

Затлъстяването е заболяване, което води до други сериозни заболявания, затова не трябва да го приемаме като няколко килограма повече, които лесно могат да бъдат свалени. Нито при децата, нито при възрастните. Трябва да забравим и остарелите разбирания, че „щом детето е пълничко, значи е здраво“. Медиците допускат подобно оправдание само при децата до 6-7 години заради по-силния имунитет при по-пълни деца. След тази възраст ефектът е обратен.

Така започна разговорът ми с проф. Виолета Йотова, детски ендокринолог и завеждащ „Педиатрия“ в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Затлъстяването засяга 27 системи и органи в човешкото тяло още в детска възраст. Това води до многопластово нарушение в здравето на децата и най-драстичния пример е увеличаване на инфекциозните заболявания. Увеличават се и раковите заболявания.

Съвременната световна медицина отдавна алармира за проблема със затлъстяването, който днес е разпространен във всички държави. И има обяснение – средата на миналия век и бумът на технологиите. Днес вече не се качваме по стълби, а ползваме асансьори и ескалатори. Не отиваме пеша до работа, а с кола или градски транспорт. Водим децата си на училище с кола, дори и когато живеем съвсем близо до училището, където детето учи. И най-лошото е, че в много от случаите просто нямаме избор, казва проф. Йотова. Но пък ние сме тези, които „държат дистанционното“ и сме отговорни както за собственото си здраве, така и за здравето на децата ни.

И още:

„Не можем да пренебрегнем факта, че български и изобщо балкански манталитет е, че детето трябва само да учи. То не се приучава на никакъв труд. И съответно като не се труди въобще, много от децата въобще не учат, с изключение на един малък процент. Детето не си оправя леглото, не си мие и чисти обувките, не ходи до магазина – нищо не прави.  От малко то само иска и много говори, защото вече експозицията на информационни канали е много голяма. Това обърква родителите и те забързани в своето ежедневие, решаващи, че могат виртуално да отглеждат дете, т.е. да не общуват с него, което е задължително за да израсне един нормален човек, предпочитат да дадат пари, да доставят храна и така да утешат детето. А стимулирането с храна за успехи е едно от най-честите неща, които виждаме. Моля ви, хора, разберете – яденето е за да живеем, да оцелеем! Не е начин да бъдем наградени.

Друг сериозен проблем е, че когато родителите дават пари на детето много често не контролират нещата, които то ще си купи и колко пари ще изхарчи. Когато е малко най-често детето дава парите за храна, но когато порасне и вече е свикнало неспечелени пари безконтролно да харчи, тогава ще ги изпие, изпуши или обърне на райски газ, каза още проф. Йотова.

България е трета в света по висок ръст на затлъстяване при децата, сочат данните за миналата година. На първо място е Гърция.

Целия разговор с проф. Виолета Йотова чуйте в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.