Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Временна парламентарна комисия ще изяснява сигурността на машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

По искане на БСП парламентът реши да създаде временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. 

"За" гласуваха 143-ма народни представители, а двама от ПП-ДБ се обявиха против. Новата комисия е 12-членна, по двама от парламентарна група. 

От опозицията изразиха съмнение, че включването на машините в изборния процес е довело до изкривяване на изборния резултат заради манипулации. В продължилата час и половина дискусия се чуха остри политически обвинения. Борислав Гуцанов и Кристиан Вигенин от левицата:

"След проведените избори през юли 2021 г. два пъти единствено и само с машинен вот считаме и сме убедени, че има манипулация в изборния процес".

"И още по-лошо. Ако се докаже, че са манипулирани тези избори чрез машините, това е равносилно на държавен преврат, който е извършен тогава".

От опозицията припомниха изтеклите записи от заседание на ПП и на разговори на Алексей Петров:

"Към цитата беше ала-бала с президента, изгърмяхме един проект на Слави и един бутон и после Алексей заплашва едни хора, който ни направи правителството. После Алексей Петров, човекът, сглобил ви сглобкта в манастирски комплекси, в прав текст е заплашвал журналист да не прави опит да провери системата на машините, могат ли да бъдат пробити". 

От ГЕРБ също изразиха съмнения в коректността на машинния вот. От ПП-ДБ отхвърлиха обвиненията и отправиха свои. 

Явор Божанков:

"Постоянно реферирате към този запис, който цели единствено да се оправдае вашият изборен резултат или друг изборен резултат. Нашето притеснение е, че тази комисия няма да търси пропуските в изборната система и нейната цел не е да направи по-добър Изборен кодекс или по-сигурен. Тя има една единствена цел - политически да удари една определена коалиция. Има и още една цел, очевидно започвам да я виждам и тя е да отпадне изцяло машинния вот, да остане само хартиен вот".

След безпроблемния избор на членове депутатите се препънаха в избор на председател. Последователно бяха отхвърлени предложенията на БСП Георги Свиленски да е начело или председателството да е на ротация, както и "Възраждане" да я оглави. В крайна сметка председателят на НС ще определя председател за всяко заседание на комисията. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.