Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стара Загора посреща над 300 артисти за фестивала "Пиеро"

Над 20 спектакъла на театри от цяла Европа за седем дни – това е само част от програмата на 13-тия международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро", който започва в Стара Загора на 23-ти септември.

15 са спектаклите в конкурсната програма, селектирани сред повече от 65 предложения от целия свят. Този рекорден брой кандидати показва че след пандемичните времена сценичните изкуства "избухват", казва Дарин Петков, директор на фестивала. За наградите на "Пиеро" играят 4 български трупи, една копродукция на България, Германия и Люксембург. 9-те чуждестранните трупи са от Италия, Израел, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Норвегия и Чехия.  

Представленията ще оценява петчленно международно жури. Председател е Ина Божидарова, драматург, автор и преподавател. Ката Чато е куклен режисьор и културен мениджър от Унгария, Катарина Кокутар е театрален критик, преподавател и културен мениджър от Словения. Силва Бъчварова е куклен сценограф и преподавател, а мъжът в състава е световно известният музикант, композитор и художник Николай Иванов-ОМ.  

Съпътстващите събития започват още с откриването на фестивала на 23-ти септември, с изложбата сценография и плакат на Мариета Голомехова и Люба Томова, която можете да видите в Градската художествена галерия. Теодор Ушев пристига в Стара Загора, за да представи филма си "Физика на тъгата" в рамките на анимационната кинопанорама. Още анимация по време на Пиеро – за първи път уъркшопа на фестивала е посветен на рисуваните филми. Участниците от цяла България започват работа в Регионалната библиотека още в първия ден под ръководството на творците от Компот колектив. Явор Гърдев е поканен, за да представи книгата "Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира". 

А Стара Загора ще посрещне над 300 участници във фестивала, които на 7 сцени ще ни покажат най-новите и добри постижения на кукленото изкуство за възрастни.

Подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.