Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ДАНС експулсира руснак и двама беларуси

Снимка: dans.bg

Със заповед на председателя на ДАНС Пламен Тончев са наложени принудителни административни мерки за "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус. Инициалите на руския гражданин са Н.З., а на тези от Беларус Е.П и В.Б. От публикации в руски медии стана ясно, че тримата са духовници.

Мерките са във връзка с извършвана от тримата  дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси. 

От публикация на руската информационна агенция ТАСС става ясно, че българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна църква в София и още двама църковни служители. Архимандрит Васиан е назначен в София на 7 март 2018 г.

Депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева коментира, че службите си вършат работата:

"Предполагам за никого не е тайна, че, за съжаление, Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия, за хибридни действия, за разширяване на влиянието. Това е част от дългосрочната стратегия на Путин и на неговия режим. Така че аз не съм изненадана от разработката на ДАНС, като службите си вършат работа в националния интерес на България".

България вече действа при появата на първи сигнали за влияние на чужди интереси у нас. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира изнесената информацията от ДАНС за експулсирането на трима чужденци от България – един руски гражданин и двама от Беларус:

"Сигнал е, че българската държава оценява рисковете си и вече действа при първи сигнали, когато се вижда, че чужди интереси започват да влияят на националния интерес".

На 17-и септември трима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата от Северна Македония. По информация на македонски медии един от тях е именно архимандрит Васиан.

Деян Николов от партия "Възраждане" изрази съмнение, че руската православна църква има влияние в българското общество и призова да бъде представена задълбочена аргументация по темата.

"Ако нашите служби имат някаква информация наистина за шпионска дейност или нещо нередно, тогава да, това е нормално решение. Само че ако просто се водим по това, което службите на Северна Македония са направили, това означава, че ние нямаме държава, нямаме държавници, нямаме наши собствени служби, които да взимат самостоятелни решения. И как точно един  духовник може да застрашава националната сигурност на България?".

Руското посолство остро критикува решението. Във страницата му във Фейсбук се посочва, че "отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна".

Москва е възмутена и шокирана от факта на изгонването на свещеници от Руската православна църква в България, посочва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в коментар, публикуван на сайта на ведомството, предава ТАСС. По думите ѝ София цели прекъсване на отношенията между православните църкви на двете страни. Захарова посочва още, че отговорността за бързата деградация на двустранните връзки е изцяло на българската страна.

Руската православна църква също реагира остро срещу изгонването на настоятеля на Подворието в София - архимандрит Васиан и двама негови служители. Този акт е продиктуван от русофобски подбуди и желанието да се заличат славните страници на общата ни история, се казва в становището на Руската православна църква.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.