Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Британският крал Чарлз III предизвика овации с речта си във френския Сенат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз III предизвика овации с речта си във френския Сенат, в която се спря на борбата за климата и войната в Украйна. Монархът е на тридневно държавно посещение във Франция, информира кореспондентът ни в Париж Юлия Талева.
 
"Заедно сме с неограничени способности" - заяви британският крал Чарлз III пред  300 френски парламентаристи от двете камари, които за първи път в историята посрещат британски държавен глава.

На отличен френски език монархът се извини, че е прекъснал почивката на депутатите, преди да призове за общи усилия за спасяването на климата и биоразнообразието - кауза, за която е лично ангажиран. Той прикани двете страни към ново "Сърдечно разбирателство", за да посрещнат големите световни предизвикателства.

Чарлз III подчерта важността от двустранното военно сътрудничество, на фона на войната в Украйна. "Заедно сме непоклатими в убеждението, че Украйна ще тържествува" - заяви той.

Кралят обеща да направи всичко, което е в правомощията му, за засилването на връзките между двете страни.

Следобед монархът и кралицата консорт Камила посетиха цветния пазар в Париж, кръстен на покойната кралица Елизабет II, бъдещото Олимпийско градче и катедралата "Нотр Дам", която е в ремонт след пожара преди четири години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени