Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията

Снимка: Ани Петрова

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията, приемайки окончателно промените в проекта, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители. Те бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Промените са част от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които, според управляващите, са една от стъпките за приемането ни в Шенген. 

Досегашната комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, придобила популярност с абревиатурата КПКОНПИ, се разделя на две.

Приетият сега закон урежда тази, която ще се занимава с разследването на корупцията по високите етажи на властта. Тя ще се състои от трима членове, с 6-годишен мандат. На всеки 2 години на ротационен принцип някой от тях ще я председателства. Те ще бъдат избирани с мнозинство от две трети от гласовете в НС, като преди това ще минават на предварителен подбор през Номинационна комисия, чиито членове ще бъдат предлагани от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата.

Към комисията ще работят инспектори, които ще има разследващи функции, ще осъществяват и оперативно-издирвателна дейност. Ограничена обаче беше възможността им да прилагат СРС-та. 

В тримесечен срок от влизането сила на този закон новите членове на Комисията за противодействие на корупцията трябва да бъдат избрани.

Според един от вносителите му, Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ - СДС, това означава, че Комисията ще заработи до края на годината. По думите й промените ще дадат възможност да получим средства по ПВУ, но още по-важно е друго: 

"Усещането в българското общество, че ще се справим с борбата с корупцията, която водим години наред, ще бъде факт".

"Ключът ни към Шенген", така коментира и съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков: 

"Този закон е ключа на България към Шенген. Този закон е ключа на България към 3% дефицит и най-вече този закон е ключа към истинската бора срещу корупцията"

Приетият законопроект за противодействие на корупцията е най-добрият вариант на този закон, заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски:

"Облекчена структура, трима човека в управлението, изключително независим директор на дирекция с големи правомощия, за да може да сезира директно двете прокуратурите - и българската и европейската - без комисията, което показва, че има независим човек. Нека да видим как ще работят, като се надявам скоро да ги изберем. Директорът ще се избира единодушно от тримата членове. Надяваме се, че този орган ще работи добре, но времето ще покаже".

От опозицията обаче не спестиха критики. Петър Петров Възраждане: 

"Единственото неистово желание на управляващата ни "некоалиция" от три парламентни групи е именно тази част от законопроекта да влезе веднага, преди местните избори, за да могат да бъдат мачкани неудобните с всякакви видове сигнали, разследвания и каквото още се сетите".

От ГЕРБ-СДС са се отказали да атакуват закона в Конституционни съд, каквато закана отправи депутатът Радомир Чолаков.

Следващият закон -  за другата Комисия за отнемане на придобитото по престъпен начин имущество, ще бъде внесен  още следващата седмица, съобщи Десислава Атанасова.По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени