Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителството одобри проекта за закупуване на нови бойни машини "Страйкър"

Снимка: en.wikipedia.org

На днешно неприсъствено заседание правителството одобри Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини "Страйкър" (Stryker) за Сухопътните войски, посочват от правителствената пресслужба.

Решението е факт, след като в началото на септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на България на 183 превозни средства от фамилията Stryker на приблизителна цена от 1,5 млрд. долара.

Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната.

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада", посочват още от пресцентъра на Министерски съвет.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени