Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международен фестивал на военните духови оркестри във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Международният фестивал на военните духови оркестри даде началото на честванията за 115-ата годишнина от обявяването на независимостта във Велико Търново. В града за първи път в страната засвирва военен оркестър при приемането на Търновската конституция.

110 музиканти под пагон от Белгия и България участват в 16-ото издание на международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново.  

Мисията на военните оркестри днес е да повдигат бойния дух на армията и да поддържат патриотизма в обществото, заяви началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов, който откри фестивала: 

"Когато военните духови оркестри засвирят, те показват духа на нашата държава, показват мъжеството и силата, с които ние сме постигнали тази държава, защото, ако няма България, няма да има нито един от нас“. 

За българските военни музиканти е гордост да носим военната униформа и да музицираме за нашата родина, каза за БНР подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър: 

"Българският военен музикант в своята 140-годишна история винаги е защитавал и изграждал както българската музикална култура, така и авторитета на българската армия“. По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени