Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пещерен клуб "Хеликлит" започва нова обучителна сесия

| обновено на 22.09.23 в 07:16
Снимка: www.helictit.info

Вълнуващите светове под повърхността на Земята привличат любители на приключения и откриватели от цял свят. И точно този месец, пещерният клуб "Хеликлит" стартира новите си изследователски проекти, въвеждайки нови членове в удивителния свят на подземните пространства.

За да разберем повече за това какво предлага клубът, разговаряхме с Яни Макулев, известен пещерен и спелеоложки експерт, който сподели своите възгледи и опит по време на интервюто си в предаването "Нашият ден".

Според г-н Макулев преживяването в пещерите може да бъде напълно различно в зависимост от това дали сте посетители или откриватели. Той обясни, че за новите посетители това е съвсем нов и непознат свят, който може да им предостави уникални преживявания. Ако сте на път да се превърнете в истински откриватели, тогава пещерните пространства могат да предложат всичко, което природата има да предложи.

Този пещерен клуб не прави компромиси с качеството на обучението си. Макулев обясни, че курсистите имат излизат и само ако отговарят на строгите критерии, които са установени, могат да станат членове на клуба. Спелеолозите споделят специфична среда, която се характеризира с приятелско взаимодействие и споделяне на знания.

За да бъдат успешни в подземните изследвания, според Яни Макулев, хората трябва да имат обща подготовка, но не е задължително да са предварително подготвени. Курсовете в клуба вземат предвид физическата подготовка на участниците, като се стремят да гарантират, че никой няма да бъде поставен в опасност. Макулев подчертава, че базови умения като плуване и наличието на двигателна култура са предимство.

Но пещерен клуб "Хеликлит" не се ограничава само до изследванията. Техният ангажимент включва и участие в спасителни операции при земетресения. Г-н Макулев разкри, че около 17 човека от клуба са участвали в спасителни акции след земетресения в Турция. По думите му тези мисии са изключително сложни и изискват значителна физическа и психическа подготовка.

Пещерният клуб "Хеликлит" представлява вратата към невероятни подземни светове и приключения. Те се стремят да предоставят обучение и възможности за всички, които се интересуват от спелеологията и искат да научат повече за мистериите на подземния свят.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.