Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва XVI фестивал на българското кино в Рим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 22 до 24 септември в Рим ще се състои XVI фестивал на българското кино. Събитието ще се проведе в Дома на Киното. На откриването ще присъстват министърът на културата Кръстю Кръстев, номинираната за "Оскар" през 2021 г. Мария Бакалова и режисьорът Мариан Валев.

С неговия филм "Чалга" и в присъствието на участващите в лентата актьори Цветелина Стоянова, Елеонора Иванова, Любомир Нейков и Николай Николаев ще стартира представянето на българските филми. 

Публиката ще може да види още "Българският кораб потъва в бурно море" на режисьора Петринел Гочев, "Добрият шофьор"  на Тонислав Христов, документалният филм "Ваклуш" на режисьора и продуцент Николай Василев. 

Фестивалът ще приключи с филма "Блок" на Тодор Мацанов, продуцент е италианецът Франческо Фратини, който живее и работи в София. Това е първата италиано-българска продукция и единствената българска творба, заснета по време на Covid пандемията.

Всички филми ще са на български език със субтитри на италиански. Входът е свободен. 

Фестивалът се организира от Българският културен институт в Рим с подкрепата на министъра на културата и под патронажа на българското посолство в Италия. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.