Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Историята оживява в едно свиленградско училище

| Интервю
Снимка: Средно училище "Д-р Петър Берон" - Свиленград

Учителят по история от Средното училище "Д-р Петър Берон" в Свиленград Димитър Гилев преподава на учениците си с четническа униформа. Той търси нов начин да преподава увлекателно, за да накара децата да не подражават на чужди герои, а на българските. Според него Независимостта е най-забравеният ни празник:

"В четническа униформа и хайдушки костюм се обличам, когато преподавам за четници и воеводи. Днешният празник изисква учениците да се запознаят с истината в нашата история, която в учебниците е доста спестена, доста накратко представена. Независимостта се разглежда само в 40 минути в учебната програма, което е крайно недостатъчно. Изключително важно е децата да се запознаят в по-широк мащаб за този важен ден за нас българите. Независимостта, като важно събитие в нашата история, сякаш остава леко встрани от фокуса на Съединението, Освобождението на България и други значими събития". 

Независимостта се постига сравнително лесно, защото международната обстановка е благоприятна за това, подчерта Гилев в интервю за предаването "Преди всички". И добави: "За да разберем независимостта, първо трябва да разгледаме Берлинския договор и какви ограничения ни налага той. Нашата свобода, която се постига на 3 март 1878 г. с предварителния Санстефански договор, не е никаква свобода. Нашата свобода е крайно относителна. Берлинският конгрес по-късно налага на България много забрани и зависимости".

Учителят отбеляза, че от 10 години е колекционер и изследовател - събира архиви, стари вестници, намира изключително ценни неща, които показва на учениците си. 
Снимка: Средно училище
"Когато покажеш на учениците един 100-годишен вестник, те се изумяват - те не са виждали такова нещо никога. Когато започнем да четем статиите вътре за отразени исторически събития, те наистина възприемат историята по различен начин, тя оживява. Когато занеса стара фотография или документ, децата се докосват до различни времена, времена, в които наистина е имало българщина, истински мъже, истински ценности, морал и родолюбие. Часовете по история наистина се превръщат в изживяване на истината, урок по родолюбие. Това е несравнимо, защото оставя траен отпечатък в съзнанието на децата и това разпалва и тяхното любопитство", обясни той.

Димитър Гилев разказа и за свой експеримент: 

"Питал съм моите ученици дали могат да си представят хайдушки калпак - много малка част успяват. Но когато питам - знаете ли как изглежда маската на Спайдърмен или Батман - всички знаят. Това е изключително показателно за нашето чуждопоклоничество и промивката на мозъците на нашите поколения".

Като сериозен проблем той отбеляза, че книгата не е на почит сред младото поколение. Децата се образоват или не образоват през интернет, което влияе изключително вредно на тях, категоричен е учителят и добави, че Интернет е нож с две остриета. 

Димитър Гилев сподели, че вече доста млади учители започват да следват примера му и да преподават по този начин. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.