Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България ще участва в тристранна среща за мигрантската криза с Гърция и Турция

Снимка: БНР (архив)

Гърция започва инициатива за сътрудничество със съседните си страни за намаляване на бежанския натиск. Експерти от България, Гърция и Турция ще обсъждат в град Еврос утре възможностите за реакция. 

Увеличен е натискът от мигранти, както по сухопътната граница с Турция, така и към гръцките острови в Егейско море, отчитат от министерството по миграция. 

Атина поема инициатива за по-активно сътрудничество със съседните страни за регулиране на проблема. Утре на границата в област Еврос ще се проведе среща на гранични експерти от Гърция, България и Турция, които ще оценят състоянието на бежанския поток. От тях гръцкото министерство по миграцията очаква предложения за съвместно регулиране на бежанския натиск.

В Солун следващият месец ще има среща на министрите на вътрешните работи на страните от региона, които имат външна европейска граница,съобщават от правителството.

Министерството на труда обещава стимули за работодатели, които наемат мигранти, както и за самите бежанци да започват работа в Гърция.

Опозиционните партии и неправителствени организации апелират Европейския съюз да се споразумее с Турция да не се допускат мигрантски лодки в Егейско море, за да се спрат жертвите срез бежанците. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.