Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургас отбеляза тържествено Деня на независимостта (СНИМКИ И ВИДЕО)

| обновено на 22.09.23 в 17:00

Тържествата в града започнаха с химна на независимостта, написан в Бургас от капелмайстора на 24-ти пехотен Черноморски полк Георги Шагунов малко след като е прочетен Манифестът. Химнът днес беше изпълнен от представителния духов оркестър на Община Бургас.


На 22 септември 1908 година в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново княз Фердинанд I прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство. Това паметно събитие беше припомнено и днес:

"В старата българска столица е отхвърлен берлинският диктат и княжеството прогласява своята независимост. Този акт е подкрепен от българския народ. Манифестът, писан от интелигентното перо на министър-председателят Александър Малинов, е обръщение към Великите сили, към Европа, към освободителката Русия, към Османската империя. Манифестът казва едно - България има хилядолетна традиция. Българският народ иска своята независима и свободна държава. Тази свята дата е само страница от славната история на нашата страна".

Пред Военния клуб бургаското духовенство отслужи заупокойна молитва, последва и ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за защита на Българската независимост на паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк. 
Снимки и видео: Свобода Атанасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени