Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Великотърновци и туристи се включиха в честванията на Независимостта

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е център на честванията за 115-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. В царския дворец в крепостта Царевец с военен ритуал беше издигнат националният флаг. В церемонията се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на парламента Росица Кирова. 

Честванията в историческата и духовна столица започнаха с празнична литургия в Иван-Асеновия храм "Св. 40 мъченици", където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд I провъзгласява независимостта на България. Великотърновският митрополит Григорий донесе частица от мощите на пазителя на българския народ Свети Иван Рилски и заяви, че тези 115 години българска независимост са велики и отговорни

"Би трябвало да осъзнаваме и да филтрираме всяка една година от тези 115, особено сега, защото са наистина трудни времена. Изпитанието отвсякъде бди, изпитанието отвсякъде ни съблазнява. В края на краищата, когато говорим за националност и независимост, най-добре е това да го имаме в нашите сърца и души". 

Манифестът, с който васалното княжество България става независимо царство, отново беше прочетен в театрална възстановка на актьорите от Великотърновския театър.  

"С благословението на всевишния провъзгласяват съединената на 6 септември 1885 година България за независимо българско царство. И заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ми акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят". 

Шестокласници от Средното училище "Вела Благоева" във Велико Търново дойдоха в историческата църква "Св. 40 мъченици" с учителя си за урок по родолюбие и споделиха пред БНР своето разбиране за независимостта: 

"Независимостта я оформяме ние, ако нас ни няма, няма и независимост. Независимостта е състояние на духа и понеже ни наричат държава на духа, той трябва винаги да бъде подкрепян и издиган". 

"За едно момче независимостта всъщност е преобразяване към нов живот и това със сигурност е за една по-добра кауза за нашата държава". 

"Важно е да честваме независимостта, защото тя е една от на-светите и най-значими дати в нашата хилядолетна история. Преди 115 години тук, в църквата "Св. 40 мъченици е обявена независимостта".  


В крепостта "Царевец" се състоя военният ритуал по издигане на българския трибагреник. На днешния ден трябва да се замислим какво са ни оставили предците ни и ние как да го съхраняваме, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов: 

"Да имаме малко смирение. Нека това злободневие, което цари в нашата държава, да спре. Трябва да следваме завета на предците ни, които преди 115 години са дали всичко от себе си, за да обявят независимостта на България. Добрината, която носим в нас, трябва да бъде повече от всичко онова, което правим. Най-важно е да имаме кауза, не само политиците и държавниците, а и всички българи, а каузата е бъдещето на нашите деца, бъдещето на България".  

Всеки прави своя прочит на Независимостта, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова: 

"Какво означава за мен този празник днес – укрепване и развитие на българската държавност, за която, за съжаление, се правят достатъчно опити, за да бъде ерозирана. Уважение и респект към основния закон на страната и българската конституция. Казвам го неслучайно тук, във Велико Търново – града, в който беше одобрена и гласувана новата демократична българска конституция. Означава да имаш добре осъзнати, добре формулирани национални интереси и да ги защитаваш като позиции и на национално, и на европейско, и на международно ниво. Всичко това са измеренията на днешния празник през 2023 година".  

Три военни оркестъра от България и Белгия поведоха празничното шествие от крепостта Царевец до паметника "Майка България"“, където беше поставен гирлянд от цветя в знак на признателност. 

Проблемите, породени от политическата криза, размислите за предстоящите избори отстъпиха пред празничната атмосфера. Много великотърновци и туристи се включиха в честванията за 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта: 

"Един от най-добрите и най-велики дни за България, защото България получава пълна независимост. /…/ Независими може да ни направят политици, които мислят за своя народ и градят бъдещето на своя народ с патриотично самосъзнание". 

Кулминацията на честванията във Велико Търново е тържествената проверка-заря на площад "Цар Асен Първи". В нея ще се включи председателят на народното събрание Росен Желязков. Тя започва от 19.30 часа и ще бъде предавана пряко от Българското национално радио. 


По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.