Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия планира огромно увеличение на разходите за отбрана през 2024 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия планира огромно увеличение на разходите за отбрана през следващата година, които да достигнат до 6% от брутния вътрешен продукт спрямо 3,9% през 2023 г. и 2,7% през 2021 г., съобщи Блумбърг.

Според "Файненшъл таймс" Русия ще увеличи разходите си през 2024 г. с повече от една четвърт от текущата си бюджетна итерация на фона на очакванията, че Кремъл драстично ще увеличи военните разходи, за да подхрани военната инвазия на Москва в Украйна.

Бюджетните разходи на страната ще се увеличат до 36,6 милиарда рубли (около 383 млрд. долара), според проектозакона за федералния бюджет, одобрен от правителството в петък.

Той предвижда бюджетни приходи от 35 млрд. рубли (366 млрд. долара), което е увеличение от почти 15% спрямо текущия бюджет за 2024 г., одобрен миналата година.

Според проекта дефицитът се очаква да бъде от 1,6 млрд. рубли и правителството призна, че не очаква бюджетен излишък през следващите години.

Москва удвои целта си за разходи за отбрана през 2023 г. до повече от 100 милиарда долара, тъй като разходите за войната в Украйна нарастват спираловидно и поставят нарастващо напрежение върху финансите на Москва, съобщи през август Ройтерс.

Нарастващите военни разходи подкрепят скромното икономическо възстановяване на Русия тази година посредством по-голямо промишлено производство, но вече тласнаха бюджетните финанси до дефицит от около 24 млрд. долара - сума, която се усложнява от спада на приходите от износ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна