Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ние, потребителите" предупреждава за опасни детски артикули

Снимка: niepotrebitelite.eu

Забраниха опасни детски нехранителни стоки. В бюлетина на системата за бързо оповестяване присъстват бебешки стоки със сериозен риск от задушаване. Чрез популярна онлайн търговска мрежа продуктите могат да се купят и у нас, предупреждават от платформата "Ние, потребителите"

Осем модела бебешки възглавници за самостоятелно хранене са забранени в страните от Европейската общност, съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на актуалния бюлетин на системата за ранно предупреждение на опасни нехранителни продукти Safety Gate.

Продуктите могат да причинят задушаване на детето, тъй като мрежата за поставяне на бутилката за хранене без асистенция от страна на възрастен не е в състояние да осигури контрол върху потока на течността. Така съдържанието в шишето ще продължи да тече, дори ако детето не поглъща течността, което създава сериозен риск от задавяне и задушаване.

По-голямата част от тези модели са със страна на произход Китайска народна република, а останалите идват от неизвестна държава. Продават се чрез AliExpress или други онлайн платформи. Възглавниците са с принт на динозаври с наименованието Baby Self Feeding Pillow Bottle Holder Cushion Bot, мечета – Infant Bottles Portable Holder Cushion Baby Pillow и Supple Comfortable Safe Travel Newborn Cartoon Tod, във формата на различни животни като котка, зайче, мече, тигър – Multifunctional baby feeding pillow, както и по-семпли като форми и цветове модели с наименования Baby creative feeding pillow multifunctional breas, Baby four seasons universal cute and comfortable, Multifunctional feeding nursing pillow newborn, Baby anti bias headrest anti spitting milk pillowи Newborn feeding pillow baby nursing pillow U shape, но с неизвестен бранд. Всички тези изделия не отговарят на Директивата за общата безопасност на продуктите.

Меки играчки с наименованието Peluche veilleuse на бранда Choux Bidou във формата на пингвин, еднорог, мишка и лисица също са спрени от продажба. Те имат функцията на нощна лапма, която се захранва от клетъчни батерии. Могат да бъдат отличени по артикулния им номер 564384 и баркод 3491955643843. Опасността идва от обстоятелството, че шевовете на играчката не са достатъчно надеждни и детето може да получи достъп до пълнежа и до поставеното вътре електронното устройство. 

Забранени за продажба са и 2 модела чесалки за зъби отново с произход Китай. Стоките не отговарят на европейската директива за безопасност на продуктите, каза Габриела Руменова от потребителската платформа и посъветва:

"Европейското законодателство за защита на потребителите дава най-висока степен на защита на клиентите и е възможно да има стоки, които се предлагат от търговци от трети страни, които покриват изискванията за безопасност в техните държави, но не и в страните от европейската общност. Именно затова е важно да знаем от какъв търговец пазаруваме".

Артикулите са изтеглени от пазара и от крайните потребители.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.