Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седмица на органичното земеделие в Кипър

Снимка: архив

Първият фестивал на биопродуктите се провежда днес в Кипър. С него се открива първата в страната Седмица на органичното земеделие и производство, която ще продължи до 30 септември, съобщиха от агроминистерството. През последните години Кипър прави значитeлен скок в развитието на този селскостопански сектор.

Фестивалът, на който ще бъдат представени кипърски екологично чисти продукти, се организира от Кипърската асоциация на органичните фермери и земеделското министерство в село Дения, близо до столицата Никозия. Домакинът на празника е известно иновативно село, което отглежда биокултури върху 70% от земята си, като целта му е да достигне 100%.

На многобройни щандове днес производители ще демонстрират органични зеленчуци и плодове, маслини и зехтин, чай, билки, мед и други.

Кипърската биопродукция е с отлично качество и на достъпни цени, подчертаха от браншовата асоциация.

В Кипър общата площ, използвана за биологично земеделие, се е увеличила със 173% за последните 10 години, достигайки 6,3% от цялата обработваема земя през 2021 г., показват обявените през юни тази година данни от Статистическата служба на Европейския съюз /Евростат/.

България заема предпоследно място сред страните-членки с дял от 1,7%, изпреварвайки само Малта.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.