Първият фестивал на биопродуктите се провежда днес в Кипър. С него се открива първата в страната Седмица на органичното земеделие и производство, която ще продължи до 30 септември, съобщиха от агроминистерството. През последните години Кипър прави значитeлен скок в развитието на този селскостопански сектор.
Фестивалът, на който ще бъдат представени кипърски екологично чисти продукти, се организира от Кипърската асоциация на органичните фермери и земеделското министерство в село Дения, близо до столицата Никозия. Домакинът на празника е известно иновативно село, което отглежда биокултури върху 70% от земята си, като целта му е да достигне 100%.
На многобройни щандове днес производители ще демонстрират органични зеленчуци и плодове, маслини и зехтин, чай, билки, мед и други.
Кипърската биопродукция е с отлично качество и на достъпни цени, подчертаха от браншовата асоциация.
В Кипър общата площ, използвана за биологично земеделие, се е увеличила със 173% за последните 10 години, достигайки 6,3% от цялата обработваема земя през 2021 г., показват обявените през юни тази година данни от Статистическата служба на Европейския съюз /Евростат/.
България заема предпоследно място сред страните-членки с дял от 1,7%, изпреварвайки само Малта.