Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Консултации в Ню Йорк по Кипърския въпрос

Президента на Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН - Ню Йорк, 20 септември 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решаващ цикъл консултации с всички участващи страни в Кипърския въпрос за възобновяване на преговорния процес завършва днес в Ню Йорк генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Днес той ще се срещне с лидера на кипърските турци Ерсин Татар и външния министър на Турция Хакан Фидан, след като снощи обсъди ситуацията с президента на Кипър Никос Христодулидис и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Генералният секретар на ООН е „на една линия“ с Кипър за необходимостта да назначи пратеник на организацията, който да помогне за подновяване на преговорите, както и за провеждането на съвместна тристранна среща, заяви с удовлетворение президентът Никос Христодулидис след проведената дискусия.

Тези въпроси ще бъдат обсъдени и на срещата днес на ръководителя на международната организация с лидера на кипърските турци Ерсин Татар.

Никозия очаква тристранни разговори във формат Гутериш – Христодулидис – Татар да отворят пътя за нов диалог, но до момента кипърско-турската страна не е приела поканата на ООН.

Ерсин Татар обяви по-рано, че пред генералния секретар ще защитава необходимостта от признаване на суверенното равенство и равноправния международен статут на кипърската турска общност, както и решение на базата на две държави на острова.

Никос Христодулидис подчерта и че представители на силни държави-членки на ЕС обвързват рестартирането на преговорите с потенциално положително развитие на евро-турските отношения.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.