Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Митрополит Наум призова за отваряне на Руската църква, "заключена от странични лица"

Руската църква "Св.Николай Мирликийски"
Снимка: БГНЕС

Русенският митрополит Наум призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът "Свети Николай Мирликийски" в София, известен още като Руската църква, да бъде отворен като се възстановят и богослуженията в него. 

В становище, публикувано в профила си в една от социалните мрежи, Наум нарича недопустимо "заключването на храма от странични лица", след като ДАНС нареди експулсирането на трима свещеници – един руснак и двама беларуси, които са част от подворието на Руската православна църква в София.

През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като статутът на двете подвория е реципрочен, се казва в позицията на митрополит Наум.

“Руската църква в София “Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква”, гласи съобщение на Фейсбук страницата на руското посолство у нас.

Днес пред църквата има организирана проява на противници на експулсирането на свещениците.

Снимка: БТАПо публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.