Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гостува инициативата „Четем - разгръщаме светове“

| обновено на 24.09.23 в 18:45

Пловдив е домакин на инициативата „Четем - разгръщаме светове“, част от едноименната национална кампания, която има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст. Кампанията е в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Организатори са книжарници „Портокал“ (Orange) в партньорство с фондация „Детски книги“.

В Orange Пловдив Център на ул. „Княз Александър I“ №31, от 17 часа, жителите и гостите на града могат да се информират за ползите от четенето на книги, и как те помагат на подрастващите да развиват своите знания и умения. На място ще присъства Вал Стоева - основател на фондация „Детски книги“, която ще обясни на родителите как да избират подходящите книги за своите деца и по какъв начин влияят на съзнанието различните книги.

"Оказва се, че е много важно, всички деца да бъдят подкрепяни и да развиват своята функционална грамотност. Умението да извличаш и анализираш информация от различни източници, и да вземаш адекватни решения, влияе не само на теб самия като индивид, но и на средата, в която живееш. Процентът на функционално неграмотни се увеличава леко, което е съвсем нормално, защото технологиите изместват начина, по който четем. Тук не става въпрос за четене от хартия или четене от екран, а за четенето като умение да извличаме информация. Устройствата са направени така, че да задържат вниманието ни, да ни карат да плъзгаме поглед по екрана, да искаме незабавно удовлетворение или да следваме линковете, които постоянно излизат. Това поставя книгите и четенето в една много неравностойна позиция, което влияе пряко върху функционалната грамотност на децата и ги прави много по-неконцентрирани, което е важно когато четем, защото четенето е безкрайно сложен когнитивен процес", казва Вал Стоева. 

Инициативата има и допълнителна цел – 10% от продажбата на всяка книга от списък с над 500 детски заглавия ще бъдат дарени за подкрепа на дейностите на фондация „Детски книги“.

Интервюто с Вал Стоева, за предаването "Шейкър", чуйте в прикачения файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.