Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Костадин Димитров е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив

| обновено на 24.09.23 в 10:08
Костадин Димитров (вляво) е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив
Снимка: Радио Пловдив

ГЕРБ номинира районния кмет на „Тракия“ Костадин Димитров за кмет на Пловдив. 

Неговата кандидатура беше обявена пред активистите на партията в Пловдив от лидера на партията Бойко Борисов.

На пръв поглед един тих и мълчалив човек, достоен, който много добре работи“, отбеляза пред журналисти Борисов.

И добави:

"През изминалите години мога да изброя по памет направеното от ГЕРБ за Пловдив - училища, университети, театър, спортни зали, стадиони – най-хубави в България, пътят Пловдив-Асеновград, огромна пречиствателна станция. Това е достатъчно основание да кажем на пловдивчани защо в лицето на Костадин Димитров даваме заявка на тези избори да ни дадете вашето доверие".

Борисов допълни, че знае какво трябва още да се направи, но изтъкна факта, че през последните три години от страна на държавата за Пловдив нищо не е направено. Той посочи, че пловдивчани има какво да направят сравнение сега и по време на управлението на ГЕРБ и когато той е бил премиер.

 „Знам, че мостът ни стои на памет, околовръстният път и дострояването на стадионите“, допълни Борисов и даде заявка, че за това ще работи и новият кмет на ГЕРБ.

От своя страна Костадин Димитров благодари на лидера на партията и колегите си.

"Благодаря на генерал Борисов за доверието. Следвам го 17 години. Благодаря на членовете на партията от Пловдив, които ми гласуват доверие".

Според него жителите на "Тракия" се притесняват, че вече няма да е кмет на този район.

"Опитах се да реша много проблеми там. Сега на ход е да спечелим доверието на пловдивчани. Изготвяме програмата и ще се запознаете с моя отбор", каза кандидатът на ГЕРБ да управлява града.

На брифинга в Централата на партията в Пловдив обявиха и кандидатурите за районни кметове на ГЕРБ в Пловдив.  На пет от районите са нови лица, трима са от младежката организация на партията.  Те са следните:

За район "Централен" – остава Георги Стаменов

За район "Тракия" - Георги Гатев

За район "Западен" - Ангел Славов

За район "Южен" - Атанас Кунчев

За район "Северен" - Илиян Лалев

За район "Източен" - Емил Русинов.

"Преди време благодарихме на Зико, после на Иван Тотев. Сега координатор е Митко Колев. Бавно и постепенна правим смяна на поколенията в партията“, посочи лидерът на ГЕРБ при представянето им.

На пресконференцията  беше представена и пълна листа с кандидати за общински съветници, чийто водач също е Костадин Димитров, но има и много нови лица.  Кандидати за общински съветници са двама от районни кметове Димитър Колев и Иван Стоянов, досегашни общински съветници начело с председателя на групата им Йордан Илиев. На 9-а позиция е независимият  общински съветник Слави Георгиев, който е от гражданската квота.

 "Гарантирам, че при едни добри резултати това, че участваме в сглобката, ще ни даде възможност максимум да оказваме влияние и да помагаме на град Пловдив, общината има нужда от дофинансиране, особено след ротацията", заяви още  Борисов.

На въпрос дали при балотаж ГЕРБ очакват подкрепа от коалиционните си партньори ПП-ДБ, ако те не са стигнали до втори тур,  Борисов отговори:

По принцип ние ще ги подкрепяме тях, там където те са на балотаж, а те какво ще правят си е тяхна работа. И мисля, че така е редно“ - подчерта Борисов.

„Ще водим кампания за местните проблеми на всеки град и всяко село и така ще я водим, че като се съберем след ваканцията в НС, отново да имаме мнозинство“, посочи Борисов. 

Той запази в тайна името на избраника си за кмет в София, но каза: „Имам 6 много добри кандидати“. Заяви, че ще обяви конкретно лице на брифинг в столицата. 

И посъветва участниците в изборите да водят позитивна кампания.Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.