Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седмица под знака на протести и 115 г. Независимост на България

Снимка: Евелина Стоянова

Седмицата, в която България отбеляза 115 години независимост. На 22 септември 1908 година в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд обявява Независимостта на България с манифест.

Седмицата беше под знака на вътрешно и геополитическо разделение, беше белязана от спорове и протести - на земеделци и на миньори. 

Седмицата започна с недоволството на фермерите и с блокади на пътища в цялата страна, заради отпадането на забраната за внос на земеделски продукти от Украйна. Резултатът след четири часа преговори в Министерския съвет - вносът на украински слънчоглед ще продължи само след като бъде договорена квота с Киев. Държавата ще преговаря с Европейската комисия за компенсации. В сряда, след преговори и подписано споразумение с правителството, земеделците прекратиха протеста си, а премиерът им се извини.

Миньори и енергетици от цялата страна протестираха пред Министерския съвет срещу териториалните планове за развитие на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които предвиждат затваряне на мощности във въглищните централи.

Дрон с боеприпас за минохвъргачка изплува на морския бряг край Тюленово. Боеприпасът беше унищожен на място. В парламента опозицията поиска оставката на министъра на отбраната. Критики към Тодор Тагарев се чуха и от управляващите. 

България експулсира един руски и двама беларуски свещеници. Предстоятелят на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиян, секретарят и служител на църквата, са заплаха за националната сигурност. Руската църква в София “Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ беше затворена. Въпреки това десетки се събраха пред храма, за да се помолят. Протестна проява ще има и днес. 

Писателят Георги Господинов спечели престижната италианска литературна награда "Джовани Бокачо" за романа си "Времеубежище".

На 22 септември се навършиха 102 години от смъртта на Иван Вазов. 

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.