Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Полицай е убит при атака в Северно Косово

Снимка: АФП

Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба в село в Северно Косово тази сутрин, съобщи косовският премиер Албин Курти, цитиран от Ройтерс.

"Към момента по нашата полиция продължава да се стреля с оръжия с различен калибър", посочи Курти в публикация във Фейсбук, в която определи случилото се като терористични действия. "Нападателите са професионалисти, носят маски и са тежковъоръжени".

„Организираната престъпност, с финансова и логистична подкрепа от властите в Белград, атакува страната ни", допълни Курти, цитиран от АФП.

Двамата мъже са патрулирали близо до път, за който им е било съобщено, че е блокиран, когато "полицейската част е била атакувана от различни позиции с тежки оръжия, включително с гранати", се казва в изявление на косовската полиция.

Напрежението в Косово, бившата сръбска провинция, се покачи след сблъсъци през май, когато над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово.

Етническите албанци представляват над 90 процента от населението в Косово, а сърбите са мнозинство само в северната му част, където се планира създаването на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население, посочва БТА.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.