Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скок на случаите на Covid-19 в Испания

Мъж преминава край ваксинационен център в Барселона, 26 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Случаите на Covid-19 регистрираха значителен скок през последните седмици в Испания, сочат данни, събрани от мрежите за епидемиологичен надзор, които показват, че положителните проби за коронавирус надвишават тези за грип и респираторен синцитиален вирус (RSV). Повечето случаи обаче са леки, така че на този етап не може да се говори за връщане на извънредните мерки.

СЗО посочи, че през месец август има увеличение с 38% на броя на случаите на Сovid-19, които са докладвани в световен мащаб, а тенденцията се запазва и през настоящия септември. В Испания е трудно да се каже с колко точно се е покачила заболеваемостта заради отпадането на задължителните Covid тестове, но здравните власти отбелязват, че между 28 август и 3 септември само за една седмица продажбата на антигенни тестове в аптеките се е увеличила с 556%.

На първо място от автономните региони е Естрамадура, следвана от Кастилия-Ла Манча, Кастилия и Леон и Валенсия, а на последно са Канарските острови и Астурия.

Епидемиолозите посочват, че и в Испания, както и в повечето държави от ЕС ситуацията е стабилна поради високата имунизация на населението, въпреки че препоръчват да се спазват защитни мерки, особено от най-уязвимите хора. Поради тази причина Комисията за обществено здраве реши да придвижи напред съвместната ваксинационна кампания срещу грип и Covid-19 за последната седмица на септември.

Препоръчва се и имунизация срещу респираторен синцитиален вирус (RSV) на деца с по-висок риск и бебета на възраст под 6 месеца. "Трябва да се разбере, че вирусът все още е сред нас, никога не е изчезвал, продължава да мутира и да произвежда нови варианти, които са по-инфекциозни", предупреждава Даниел Лопес, бивш директор в СЗО.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени