Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дефицити в терапията на епилепсия - малко прегледи, липсващи лекарства, неадекватни изследвания

| Репортаж
Снимка: Виктория Петрова

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия отбеляза 25 години от създаването си. Благодарение на организацията у нас работи първият и единствен засега Център за деца с епилепсия. Надеждите са да бъдат открити още два - в Търговище и София, казва Веска Събева, която оглавява Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

В публичното пространство и сред родителите битуват виждания, че ваксинацията може да предизвиква епилепсия, че когато детето се ваксинира още при раждането може да се отключи епилептично заболяване, отбелязва доц. Росен Калпачки, невролог и началник на Клиниката по нервни болести в болница "Света Анна" в София. Той е провел изследване върху ваксините.

Доц. Екатерина Витева от Клиниката по нервни болести на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив изтъква проблема с липсата на противоконвулсивни медикаменти, като доста пациенти не успяват да заменят липсващо лекарство с налична алтернатива. Стига се до намаляване на дозите или направо до спиране.

"Липсва национален механизъм според който да знаем има ли ги, няма ли ги тези медикаменти."

Освен липсата на лекарства, доц. Витева посочва като проблем ограничената информираност на населението, но и на медицинската общност за особеностите и новостите в диагностиката и лечението на епилепсията. По думите ѝ са налице "неправилно подбрани медикаменти, неправилни дози", не се проследяват адекватно кръвни показатели.

"Идват с ЕЕГ-та отпреди 4-5 години."

Броят диспансерни прегледи на пациент с епилепсия, които са финансово покрити, са едва два за година, което е крайно недостатъчно, подчертава доц. Екатерина Витева. Освен това, част от лекарите не искат да диспансеризират, защото Касата заплаща едва по 13 лева на пациент. Стига се до ситуация, в която болните от епилепсия се струват пред кабинетите на невролозите.

"Това прави пациентите с епилепсия нежелани. Има цели градове, които не диспансеризират пациенти с епилепсия", алармира специалистът.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.