Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фитосанитарният контрол - само в лаборатории на БАБХ

На първо четене: Забранява се дейността на частните лаборатории на границата

Снимка: БГНЕС

Само в лаборатории на Агенцията по храните (БАБХ) ще се извършва фитосанитарният контрол на граничните пунктове. По този начин на практика се забранява дейността на частните лаборатории на границата.

Това приеха депутатите с промените на първо четене в Закона за управление на агрохранителната верига. 

През миналата година две от сградите на Агенцията по храните в район на ГКПП "Капитан Андреево" бяха определени за стратегически обекти от значение за националната сигурност с постановление на Министерския съвет.

При тази ситуация е недопустимо граничният фитосанитарен контрол да бъде предоставен на подизпълнители.

В хода на дебатите от ИТН призоваха законът да бъде приет окончателно, едва след като държавата има готовност да извършва контрола. Тошко Йорданов заяви: 

"Смятаме, че държавата трябва преди това да се подготви и БАБХ да имат готова изградена лаборатория на КПП-то, защото иначе ще се получи това, което се получи, когато беше спрян контролът от частната фирма и след това стоката ходеше до София. Имаше прозорци, в които нямаше проверка. Забавяха се резултатите... Въобще става един весел хаос".

Даниел Петров от "Възраждане" настоя за формиране на работна група по казуса с контрола по границата:

"Това кой ще извършва контрол - дали частна или държавна лаборатория, не става със законопроект, а със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Ако той реши в един момент да заобиколи законопроекта, ще издаде заповед частна лаборатория, която се намира физически в съседния парцел на територията на ГКПП-то, да извършва целия този контрол". 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.