Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кандидатурата, която отключи дебата за професионалния морал в журналистиката

Николета Даскалова и Дарина Сарелска пред БНР

| Интервю
2
Антон Хекимян
Снимка: БГНЕС

Осветяването на Антон Хекимян като доверен човек на ГЕРБ изненада публиката и е добра новина, че подобно нещо се усеща като нередно.  

Това мнение изказа пред БНР Дарина Сарелска, преподавател в Американския университет и журналист с професионален опит на ръководни длъжности в bTV и NOVA. 

Тя уточни, че лично не е била изненадана от решението на Хекимян да бъде кандидат на партия ГЕРБ за кмет на столицата:

"Вероятно е било изненада за публиката да разбере, че човекът, който е имал огромна власт да подбира и представя картината на новините в една от най-влиятелните български медии, е бил много доверен човек на най-дълго управлявалата партия в България след демократичните промени. За мое облекчение, това шокира поне част от публиката, защото аз не бях сигурна, че това не е вече нормализирано. Приятно се изненадах, че това поражда трусове и не само в журналистическите среди, а и хората се изненадват и смятат това за нередно. Хубаво е, че все още имаме този здрав рефлекс да го усещаме като нередно".

Дарина Сарелска

Сарелска определи като дълбоко нередно това, че "един човек, който в петък е определял кой да бъде гост и какви въпроси да му се задават, преди това в сряда вече е бил поканен за кандидат-кмет на една партия".

Медийният експерт Николета Даскалова нарече "интересен ход" номинацията на Антон Хекимян за кандидат за столичен кмет:

"Прекрачването на границата между медии и политика не е ново явление. Около 30 души преброих, че са прекрачили тази граница в българската медийна среда от началото на 90-те години досега. Характерно е това и за други медийни модели по света".

Според нея проблем е това, че всички тези журналисти са се определяли като независими.

Николета Даскалова

Според Дарина Сарелска преминаването на Хекимян "от другата страна" (по неговите думи пред журналисти при регистрирането му в ЦИК - б.р.) дава обяснение защо не се били задавани определени въпроси и защо все по-малко въпроси са били задавани в медията, но уточни, че "това не е просто един случай, в който един журналист преминава в политиката":

"Щеше да е много хубаво, ако е така, нямаше да е толкова тревожно. Има случаи, в които политиката може да бъде продължение на журналистиката с други средства. Тук хибридният модел на пребиваване в едно и също време и в политиката, и в журналистиката - това е притеснително". 

По думите на Сарелска нелогично е било и издигането преди години на Хекимян за директор на "Новини и актуални предавания" в bTV:

"Колкото сега е странно, че той е кандидат за кмет, толкова тогава беше странно, че човек с никакъв мениджърски опит в медиите беше промотиран. Това обяснява кариерите на едни хора и липсата на кариери на други. ... Влиянието на Бойко Борисов е пагубно за българските медии и то не е от миналата сряда, нито е от тези местни избори. ... Не мисля, че е дошла промяната в българските медии. Виждате ли я във форматите, във въпросите, които се задават и в темите, които се обсъждат, в начина, по който се обсъждат?".

Интервюто на Илия Вълков с Николета Даскалова и Дарина Сарелска в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия

Най-четени