Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трима души са задържани в България за незаконно финансиране от ЕС

Снимка: eppo.europa.eu

Трима души са задържани и са извършени шест обиска в България в рамките на разследване на престъпна група, която е получавала незаконно финансиране от земеделските фондове на ЕС.  

Действията са по искане на Европейската прокуратура и ГДБОП. 

Според разследването на ГДБОП и ДАНС, както и на доказателствата и иззетите документи, заподозрените са давали фалшива информация от името на други хора на компетентните власти, за да получават земеделско финансиране. 

 Според доказателствата вместо да кандидатстват за пари за големи площи земя, те са ги разделяли на по-малки и после са използвали хора от ниските слоеве като подставени лица, които да кандидатстват за финансирането. 

Лидерът на организираната престъпна група е получил разрешение да действа като техен представител пред държавен фонд "Земеделие" и Общинската служба по земеделие, както и пред банките. Така той е вземал директно средствата, за които те са подавали молби и е получавал пълен контрол върху проектите. 

Разследването показва още, че две официални лица от фонд "Земеделие" и общинската служба вероятно са били част от организираната престъпна група. 

Предполага се, че те са давали информация и съвети, свързани с оперативната програма и последвалите проверки при осъществяването на проектите. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени