Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жребий в ЦИК за номерата на партиите и коалициите

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Чрез жребий в Централната избирателна комисия ще се определят поредните номера на партиите и коалициите, под които те ще фигурират в бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове насрочени за 29 октомври. 

Процедурата е публична и на нея могат да присъстват представители на партиите, коалициите, издигнатите от тях кандидати, наблюдатели и представители на медиите. 

Жребият е законовата процедура, която определя номерата на партии, коалиции регистрирани в ЦИК за участие във вота. Изтеглен на случаен принцип Член на ЦИК тегли първо плик с пълното или съкратеното наименование на партия или коалиция, а после друг член изтегля номера под който формацията ще фигурира в бюлетините от друга кутия и процедурата се повтаря до изчерпване на регистрираните в ЦИК.   

"След това ОИК, ще добавят регистрираните при тях местни коалиции и инициативни комитети по реда на постъпване на документите“, обясни говорителят Росица Матева

Също днес и отново чрез жребии ЦИК ще определи и поредността под която формациите ще участват  в предизборните изяви  по Българското национално радио и Българската национална  телевизия . Става въпрос за встъпителните и заключителните клипове, диспути и други форми описани в споразуменията на двете медии с участниците в кампанията. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.