Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна фестивалът "Изкуството на барока"

17-ото издание ще продължи от 26 септември до 10 декември

На 26 септември под купола на Ларгото на Сердика в центъра на София започва Международния фестивал "Изкуството на барока". Утвърденият музикален форум изгради в продължение на 17 години реноме и своя вярна аудитория с интерес към старинната музика и исторически информираното ѝ изпълнение. В България все по-често имаме и музиканти, които се посвещават на тази кауза.

Водещо име и огромно влияние в тези посоки има основателката и артистична директорка на фестивала Зефира Вълова. Цигуларката отдавна е сред елита на европейските музиканти, посветили се на бароковото музициране, търсена и като солист, и като концертмайстор на ансамбли. Благодарение на нея в България посрещаме изявени изпълнители, каквито очакваме и в това издание на "Изкуството на барока".

В първия концерт под мотото "Неустоимият звук на кларинета" гост беше забележителният италиански кларинетист Францеско Спендолини. Ден по-рано той изнесе историческа лекция в НМА "Проф. Панчо Владигеров" за развитието на кларинета през различните епохи.

За акцентите в афиша за 2023 г. Зефира Вълова разказа подробно в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте интервюто в звуковия файл.БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия